До седмици служебният кабинет трябва да внесе нов бюджет, смята бившият финансов министър

Има неща, които могат да спомогнат за това дефицитът и инфлацията да намалеят. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец. Крайно време е да се намалят поне наполовина или да са секторни. Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите, коментира още Дянков.

"Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март обаче е време да вкарат нов бюджет, защото се внасят нови фискални политики заради инфлацията", коментира още бившият фин ансист номер 1 на държавата.

Дянков: През 2023 г. към пицата ще има гарнитури, да спрем безразборното харчене

Според него инфлацията се успокоява у нас, но по-бавно в сравнение с тази в еврозоната (14,3% спрямо 8,5%). "Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия в първия месец дори имаше спад. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година - година и три месеца ще се увеличат с 30%. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май - юни очаквам успокояване", каза още Дянков.

Според него при цените на някои хранителни продукти у нас има спекула.

"В чужбина се предлагат същите продукти и може да се сравнява. В Брюксел същият кашкавал, който се продава тук, струва с 15% по-малко. Съмнявам се, че определянето на таван на цените ще проработи, но КЗК може да се намеси", отбеляза финансистът.

Във връзка с това твърдение от КЗК излязоха с позиция, в която обясняват, че не са натоварени със задачата да контролират инфлацията. „Органите по конкуренция не прилагат ценова регулация”, допълват оттам. 

„Органите за защита на конкуренцията могат да се намесват по отношение повишаването на цените, само когато това е резултат от забранено споразумение или от антиконкурентни практики на предприятие с господстващо или монополно положение”, заявяват още от Комисията.

„Комисията за защита на конкуренцията няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на „спекула” и обявяване на „справедливи цени”, се казва в позицията на КЗК.

Дянков е на мнение, че наесен у нас ще се проведат избори 2 в 1. На въпрос дали би приел поста на финансов министър в момента, той лаконично отвърна, че настоящият се справя много добре.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.