Глобите за некоректни търговци могат да достигнат до 50 000 лв.

Държавата започна проверки за изкуствено завишени цени в магазините в цялата страна. Акцията е част от мерките на служебното правителство срещу спекулата. В проверяващите екипи има инспектори от Комисията за защита на потребителите, Агенцията за безопасност на храните и НАП.

Проверките на трите държавни институции започнаха от днес в Бургас. Ще се наблюдават промоционалните цени и оферти за нелоялни търговски практики.

„Ако една стока е упомената от производителя като маргарин, а върху етикета търговецът е посочил, че е масло - това също е заблуждаваща информация”, посочи Кристина Касабова от КЗП.

Самите търговци обясняват, че цените на стоките, които получават, се променят ежедневно в посока нагоре, като процесът бил особено изразен при млечните произведения. Те забелязали още една тенденция - разлика в поскъпването между чуждите и родните стоки. Не обаче в полза на българските потребители.

Клиенти твърдят, че високите цени на хранителните продукти ги поставят пред избор: „Купуваме на по-ниски цени, за да има какво да ядем. Иначе не можем да си позволим”, обясни жена.

На този фон министърът на земеделието разпореди спешни проверки на цената и качеството на млякото, както и на вноса му от европейски страни.

„Не можеш да оправдаеш нещо, когато изкупната цена на млякото е 90 ст., при преработвател отива на 1,50 лв. и след това на щанда го виждаш на 3,60 лв. И фермерът да е виновен - с това не бих се съгласил”, посочи Явор Гечев.

От Комисията за защита на потребителите призовават клиентите да бъдат бдителни и да подават сигнали. Глобите за некоректни търговци могат да достигнат до 50 000 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.