Той обеща да модернизира намиращата се в лошо състояние железопътна система и да възстанови сигурността на пътуването с влак

Продължава издирването на още загинали при тежката железопътна катастрофа в Гърция. Броят на жертвите се увеличи до 46 души, а трагедията предизвика гняв в южната ни съседка. Протестиращи хвърляха камъни по офисите на жп компания в Атина. Наложи се полицията да ги разпръсне със сълзотворен газ. Демонстрации имаше в Солун.

Все още има хора в неизвестност след влаковата катастрофа в Гърция

Правителството на страната обяви тридневен национален траур, а новоназначеният министър на транспорта обяви, че му е възложена задачата да модернизира железопътната инфраструктура.

„Разследването на причините ще бъде проведено по прозрачен начин и ще бъде абсолютно задълбочено. Такова е нареждането на министър-председателя. По тази причина днес ще бъде създадена временна експертна комисия, която ще проучи системните причини, довели до трагедията, която преживяваме, аномалиите, пасивността, които са съществували във времето, ако са съществували”, коментира Георгиос Герапетритис.

СЛЕД ВЛАКОВАТА КАТАСТРОФА: Хората в неизвестност може да са около 40

Високоскоростният пътнически влак, пътувал от Атина за Солун, се блъсна в товарен влак, превозващ корабни контейнери, идващ от срещуположната посока по същата линия. Смята се, че скоростта на влаковете е достигала 160 километра в час.

Началникът на гарата в Лариса беше арестуван в рамките на разследването, което се опитва да изясни защо двата влака са се оказали на една и съща линия. Той е признал пред разследващите, че е допуснал грешка, съобщиха гръцките медии вчера. 

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook