Позициите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и „Български възход”

Начало на предизборните дебати в ефира на „Здравей, България”. Днес кандидатите за власт коментираха инфлацията, цените и мерките, които трябва да бъдат взети. Позиции сблъскаха Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Деян Николов от „Възраждане”, Борислав Гуцанов от „БСП за България” и Георги Балабанов от „Български възход”.

Поканени за дебат са първите шест партии, които преминават 4% бариера за влизане в парламента, според последното изследване на агенция „Тренд”. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, „Възраждане”, БСП и „Български възход”. От Движението отклониха поканата на NOVA за участие в днешната дискусия. 

ГЕРБ-СДС: Край на проинфлационните бюджети

„Трябва да се сложи край на правенето на проинфлационни бюджети. Последната година и половина бяхме свидетели на безброй много бюджети, които в по-голямата си част бяха правени от колегите от „Продължаваме Промяната”. Лявото залитане, което те направиха, за съжаление, доведе до това, че българските граждани обедняват два пъти по-бързо от европейските. Това е и основната причина за високата инфлация в България и да не може да бъдем членове на еврозоната от 1 януари 2024 г. Трябва да сложим край на проинфлационните бюджети, да направим силна държава, за да може регулаторните органи да се борят с високите цени”, посочи Иванов.

ПП-ДБ: Конкретен план с три мерки

„Инфлацията е един от основните проблеми, който виждаме в днешни дни. Той засегна всички български и европейски граждани. Във всички страни в Европа, които бяха засегнати от инфлацията, видяхме, че най-много бяха засегнати тези, които са най-бедни, и тези, които са най-близо до войната. Има начин как да овладеем инфлацията - това може да стане без да вдигаме данъците и без да обвиняваме хората, че видите ли имат достойни доходи, изведнъж инфлацията е толкова голяма. Нашият конкретен план се състои от три мерки - подмяна на пълния състав на КЗК, която е с изтекъл мандат и в която са колеги с роднински връзки от ГЕРБ. Приоритет са малките и средни ферми, които да имат по-бърз достъп до пазарите и евтина българска енергия”, каза Гюров.

„Възраждане”: БНБ да влезе в ролята си, край на санкциите срещу Русия

„Големият розов слон в стаята е печатането на пари, което се случи от COVID кризата насам. Това е една от основните причини за голямата инфлация, както по света, така и в България. Ние сме жертва на тези процеси. Едно от решенията е БНБ да влезе в своята роля на централна банка и да предприеме политики, които ограничават паричното предлагане. Например, можем да увеличим задължителните резерви по депозитите за банковата система, което ще намали в известна степен паричното предлагане. Останалата част от инфлацията до голяма степен дойде от енергийната криза, страдаме от санкциите срещу Русия, които бяха наложени на европейско ниво. Би следвало да ги премахнем. Другата основна причина са политиките по отношение на Зелената сделка, които също са проинфлационни”, смята Николов.

БСП: Най-важни са доходите, доходите и доходите на хората

„Най-важното за БСП са доходите, доходите и доходите на хората. За да си отговорим на въпроса защо имаме такава инфлация и кои са процесите, които в момента се случват, трябва да видим откъде тя идва, за да имаме правилното лечение на този проблем. Основно, на първо място, идва от Зелената сделка. Колкото и да е странно, но инфлационните процеси започнаха оттам. Непремерени решения, които бяха взети от Брюксел. След което тези процеси започнаха да стават по-сериозни след войната в Украйна и след неразумните решения, взимани от България, и налагането на санкции от ЕС”, подчерта Гуцанов.

„Български възход”: Четири мерки и предложения

„Темата е изключително важна. Инфлацията касае всички граждани на България. Неслучайно инфлацията е един от основните приоритети на „Български възход”, заедно с националната сигурност, която включва продоволствие, енергетика и сигурност на границите. Да не забравяме, че до нас има военен конфликт. По отношение на инфлацията „Български възход” има четири мерки и предложения, които включват производство. Защото инфлация според нас се бори с по-добро производство и акцентът със сигурност трябва да бъде върху българското производство. Последните години, сякаш, ние унищожихме голяма част от нашето българско производство и смятаме, че това е изключително важно”, е мнението на Балабанов.

Високите цени

Според Николов трябва да има прозрачност на цените и да се наложи административна мярка. „Не говорим за ограничаване на цените, запазваме пазарните принципи. На етикета или на бележката обаче да е изписана доставната цена. За да знаем кои са веригите, които спекулират с цените”, предлага представителят на „Възраждане”.  

Гюров е на мнение, че административните мерки са „много хубави”, но доказано не работели. „Когато има инфлация, има прекалено много пари, които следват прекалено малко стоки. В България нямаме прекалено малко стоки, защото помощите, които бяха оказани на българския бизнес и на домакинствата, се претвориха в повече производство и потребление. В България липсва регулация”, заяви той.

Представителят на ПП-ДБ влезе в спор с Иванов за това има ли в КЗК роднини на хора от ГЕРБ. „Майката на негов колега”, обясни Гюров. „Това е несериозно”, отвърна Иванов.

Иванов не прие обвиненията на Гюров, като посочи: „Един провален кандидат за гуверньор на БНБ. Като видяхме как се изпокараха в собствената им партия, е малко несериозно. Имахте време да смените всички органи, които желаехте, и не го направихте”, коментира той.

Гуцанов е категоричен, че има спекулативни цени. „Затова от БСП предлагаме таван на цените. Веднага ще бъдем обвинени, както преди една година, когато въведохме таван за електроенергията. Нещо да се случи? Дори станахме първи в Европа по развитие на икономиката”, е мнението му.

За „Български възход” основният проблем, с който трябвало да се борят, са картелите. „Сякаш никой не говори за това. Когато производители и търговски вериги се събират и взимат решения заедно и в един и същи ден, идентични продукти излизат с една и съща цена, това е проблем за всеки”, каза Балабанов. И според него съставът на КЗК трябва да бъде променен.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook