Нападателите са откраднали 8300 лв. от пенсионера

16-годишно момче и рецидивист обраха 83-годишен мъж от айтоското село Тополица. Случаят е от нощта на 6 март. Тогава двамата проникнали в дома на възрастния мъж, опрели нож в гърлото му и го принудили да им даде спестяванията си от 8 300 лв. Срещу извършителите вече са повдигнати обвинения, прокуратурата е поискала и постоянния им арест. Част от откраднатите пари са намерени и иззети.

Преди 10 години пенсионираният хидрогеолог Ангел Граматиков се върнал в родното си село Тополица. Живее сам. Малко след 22 часа на 6 март мъжът чул шум и отворил вратата. „Най-неочаквано срещу мен се изправя фигура на един човек, въоръжен с нож. Зад него втори човек, също със нож. И аз като паднах назад по гръб, той върху мен, и ме хвана за гушата и опря ножа и натиска”, спомня си мъжът. Разказва, че не успял да се защити.

Нападателите споменали и името Митьо Очите. Казали, че той ги изпраща. Уплашеният пенсионер дал чантата си, в която имало 100 лв. Крадците обаче не се задоволили с откритото и под заплахата ножът да се забие в него, мъжът показал скритите си спестявания.

На тръгване отново го заплашили, че ако позвъни на полицията, ще му подпалят дома. Нападнатият мъж обаче позвънил веднага на телефон 112. След няколко часа нападателите, единият от които с криминално минало, а другият на 16 години, били заловени.

„Тези хора са от сливенския край – Градец, Драгоданово. Идват да работят през сезона и този е един от тях”, каза пред камерата на NOVA кметът на Тополица Юри Милянков. В селото настояват за допълнителни патрули заради сезонните работници.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.