Тя се присъжда от град Аахен за работа в подкрепа на обединението на Европа

Наградата "Карл Велики" ще бъде присъдена тази година на украинския президент Володимир Зеленски, макар че не е ясно дали той ще я получи лично, съобщи снощи ДПА.

Международната награда "Карл Велики" се присъжда от град Аахен за работа в подкрепа на обединението на Европа.

Зеленски: Отблъснахме поредица руски нападения в Бахмут

На сайта на наградата се подчертава, че украинците, "под ръководството на своя президент Володимир Зеленски, се борят за защитата не само на суверенитета на своята страна и живота на нейните граждани, а и на Европа и европейските ценности. Войната е насочена срещу свободата и демокрацията, човешките права и многополюсния световен ред." Тя е насочена срещу Европейския социален ред, ред в сферата на сигурността и мирен порядък, като цели да дестабилизира европейската общност на народите и да помогне за политическа реорганизация на Европа, добавят организаторите.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе реч в чест на украинския президент. За разлика от други години, церемонията няма да се състои на католическия Велики четвъртък, а на 14 май, поради конфликт в датите.

Зеленски получава наградата от името на украинския народ, но не е ясно дали ще присъства лично, или по видеовръзка. Организаторите заявиха снощи, че се готвят и за двата варианта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Асен Георгиев, БТА