Броят на дамите, които се противопоставят на дрескода се е увеличил

Полицията в Иран съобщи в събота, че е приложила план за справяне с жени, които нарушават строгия ислямски дрескод в страната.

Броят на жените, които се противопоставят на дрескода, според който забрадките трябва да се носят на обществени места, се е увеличил след протестно движение, предизвикано от смъртта в ареста миналата година на 22-годишната кюрдка от ирански произход Махса Амини, за предполагаемо нарушаване на правилата.

В изявление на уебсайта на полицията в събота се казва, че ще бъдат предприети действия "от днес" срещу нарушения на обществени места, в коли и други "места, където понякога се сваля хиджаб".

„В този контекст технологията ще бъде използвана за интелигентно идентифициране на хора, които нарушават закона“, се казва в съобщението.

С модерни камери: Иран следи жените за забрадки

„Свалянето на хиджаб се счита за престъпление и полицията се справя със социалните аномалии в рамките на закона“, цитира изявлението началника на полицията по сигурността Хасан Мофахами.

„Хората, които нарушават закона, носят отговорност за действията си и трябва да носят отговорност за поведението си“, добави той.

Вълна от граждански протест заля ислямската република след смъртта на Амини на 16 септември миналата година, три дни след ареста й от полицията за морал.

Изискването жените да носят забрадки на обществени места беше упоменато в закона малко след Ислямската революция от 1979 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС