От началото на инвазията в Украйна са убити най-малко 12 журналисти и медийни работници, а 18 са ранени

Украински журналист, работещ с репортери на вестник „Република“, е бил застрелян от руски снайперисти в Южна Украйна, а италианският му колега е бил ранен, съобщи „Гардиън“.

"Днес нашият кореспондент Корадо Дзунино и неговият кореспондент Богдан Битик станаха жертви на засада близо до моста в Херсон от руски снайперисти в покрайнините на Херсон, в Южна Украйна", заяви „Република“.

"Битик за съжаление загина: той оставя след себе си съпругата си и един син. Корадо, който беше ранен в рамото, се намира в гражданската болница в Херсон", се казва още там.

Дзунино, който подробно е отразявал конфликта, заяви пред „Република“, че е носил бронежилетка с надпис "преса", когато репортерите са били нападнати.

Украйна потвърди, че стои зад атаката от подводни дронове на Севастопол

"Добре съм, имам рана в дясното рамо, обрулена от куршума, който е улучил моя голям приятел Богдан", добави той. "Видях Богдан на земята, той не помръдваше. Пълзях, докато се измъкна от линията на огъня. Тичах, докато не се натъкнах на една цивилна кола. Бях целият в кръв, закараха ме в болницата в Херсон.“

"Няколко пъти се опитах да се обадя на Богдан, той не отговаряше. Той беше голям мой приятел, болката е непоносима.“

"В момента е трудно да се прибере тялото на Битик, поради наличието на снайперисти", казва „Република“.

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че неговото министерство и италианското посолство в Киев работят с украинските власти за връщането на Дзунино в Италия.

По данни на Международната федерация на журналистите от началото на инвазията в Украйна са убити най-малко 12 журналисти и медийни работници, а 18 са ранени. Повечето от тях са били украинци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС