Според него джипът му вероятно е бил достатъчно защитен за това количество взрив

Инцидентът с кортежа на Гешев е терористичен акт. Взривното устройство не е от най-мощните, но безспорно е предвидено за убийство. Джипът му вероятно е бил достатъчно защитен за това количество взрив. Това каза за "Твоят ден' ген. Румен Миланов, бивш шеф на НСО.

"Въпросът е къде е поставено взривното устройство, какво представлява - дали е самоделно или пехотна мина. Това ще се види от експертизата. Следващият изключително важен върпсо е как е задействано - дали без или с наблюдение, чрез телефон, друго устройство или радиосигнал. Ако това е задействано на място, там трябва някой да наблюдава целия процес", заяви Миланов. 

Ген. Миланов: Ако бомбата срещу кортежа на Гешев е задействана електронно, значи е имало информация за маршрута

По думите му по правило предварително се уточняват маршрутите на главния прокурор, но често има различни варианти, които се избират в последния момент. "Явно има информация за движението на главния прокурор и има предварителна подготовка. Иска се време за неговото инсталиране. Това е случай, при който емоциите в прокуратурата са по-значими от друг път", смята той. 

Според него е възможно целта да е била сплашване. "Главният прокурор е бил със семейството си, бил е с децата си. Един взрив е щял да предизвика стрес в децата му. Идва въпросът за една мащабна оперативно-издирвателна дейност, както и усилена охрана на НСО. Трябва да бъдем много внимателни с говоренето. В охранителната работа реагирай веднага, в оперативната - не бързай. Всяко изявление крие информация, която може да е полезна за извършителите", подчерта генералът.  

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.