"Името на България се използва за дискредитация", обясни журналистът

„Това е демонстративен акт, насочен към Деня на победата – дали да има парад. В Москва ще има парад, но в шест области по границата с Украйна са отменени парадите. Показателно е, че дроновете са над Кремъл. Те са малки и преодоляват големите радарни системи”. Така журналистът Валерий Тодоров коментира атаката с дронове срещу Кремъл.

В студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS той заяви, че името на България се използва за дискредитация – заради задържания мъж с българско и украинско гражданство, обвинен в участие в подготовката за ликвидиране на лидери от Крим.

„От вчера върви новина, че Украйна вече не споделя своите действия със съюзниците. Била засекретила действията си заради изтичане на информация от Пентагона”, каза журналистът и изрази съмнение в достоверността на тази информация. Според него е възможно САЩ да се дистанцират. „Съществува риск от т.нар. афганистански синдром – в един момент САЩ да се разочароват от подкрепата си за Украйна”, обясни Тодоров.

Два дрона са били използвани при предполагаемата атака срещу резиденцията на президента Путин в Кремъл, но са били обезвредени, твърди Русия. "В резултат на своевременните действия на военните и специалните служби с използването на радиолокационни системи за бойни средства, апаратите бяха изведени от строя", заявиха от Кремъл. Москва обаче си запазвала правото да отговори - коментар, който подсказва, че руската страна може да използва случая, за да ескалира войната в Украйна.

Високопоставен представител на Киев отхвърли твърденията, че атентатът е тяхно дело. „Украйна няма нищо общо с това. Всякакви такива действия ще бъдат тълкувани от Русия като терористични актове, което ще ѝ позволи да оправдае мащабните си терористични удари срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура в Украйна”, каза Михайло Подоляк.

В момента на атаката президентът Путин не е бил в Кремъл, а работел в резиденцията си в Ново Огарьово. Няма пострадали, но над столицата беше въведена забрана за полети на дронове.

Според Подоляк дроновете над Кремъл показват, че Русия подготвя определен информационен фон, за да оправдае собствените си мащабни терористични актове. „Така че нека да видим какво ще направи Русия. Подчертавам още веднъж: атакуването на Кремъл с безпилотни самолети не е цел на Украйна”, каза той.

Нападението с дрон над Кремъл идва само дни преди Деня на победата, който се отбелязва на 9 май с голям военен парад на Червения площад. Въпреки инцидента, събитието ще се състои, отбеляза агенция ТАСС.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.