Номинираният за вътрешен министър от ПП-ДБ сподели, че това говори за притеснителното състояние на прокуратурата като институция

Тръгването на зам.-главния прокурор срещу главния с изявленията си е безпрецедентно. Поне от трима главни прокурори насам няма ясно заявена вътрешна опозиция в прокуратурата. Имаше очевиден упрек от Сарафов към Гешев за поведението на институцията и навлизането ѝ на политическия терен. Това каза за ''Твоят ден'' адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Според него изключително притеснително обстоятелство е обвинението на Сарафов към Гешев в политическа ангажираност, а ВСС трябва да разпита за тези твърдения и да ги изясни. 

Демерджиев за взрива срещу Гешев: Има конкретни данни, които сочат към определени лица

По думите му довеждането на израелския експерт не би трябвало да се меси в разследването. "Според Сарафов той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров по заръка на Гешев , но той няма правомощие за такива разпореждания, не само защото не може да се меси по конкретни разследвания, но и защото конкретното засяга пряко него и е пострадало лице по него. Притеснително е даването на такова разпореждане, но и изпълнението му. Това говори за притеснителното състояние на прокуратурата като институция и начинът ѝ на управление. ВСС и прокурорската колегия не бива да мълчат", смята адвокатът. 

Янкулов смята, че разследването на опита за покушение срещу главния прокурор е компрометирано от самото му начало. "Това се случи заради г-н Сарафов, когато той от местопроизшествието нарисува една сериозна картина на това какво се е случило, без обаче тези факти да могат обективно да бъде потвърдено, защото категоричността за естеството на взрива ще дойде едва след експертизата. Тя ще определи дали взривът е бил животозастрашаващ", заяви той.

Относно номинацията му за вътрешен министър от страна на ПП-ДБ той подчерта, че не е време човек да се скатава, затова е приел предложението. "Считам, че в сегашното положение би трябвало силовите министерства да не бъдат ръководени от политически ангажирани фигури", коментира Янкулов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.