Това сочат официални данни на Финансовото министерство

Фискалните приходи на Китай са се повишили с 11,9 на сто през първите четири месеца на 2023 г. спрямо същия период на миналата година. Това е значителен ръст, като се има предвид, че от януари до март приходната част от китайския бюджет наддаде с едва 0,5 на сто на годишна основа. Това сочат официални данни на Финансовото министерство на Китай, цитирани от „Ройтерс”.

Пекин с неравномерно икономическо възстановяване

През април фискалните приходи са скочили с около 70% спрямо година по-рано - далеч над ръста от 5,5 на сто, регистриран за март. През периода януари - април те са възлизали на 8,32 трилиона юана (1,20 трилиона щатски долара), докато фискалните разходи са нараснали с 6,8% до 8,64 трилиона юана.

Втората по големина икономика в света се възстановява след три години на строги ограничения заради COVID-19, но данните от април показват, че в началото на второто тримесечие инерцията вече е започнала да се губи.

Анализаторите очакват икономиката на Китай да нарасне с близо 8 на сто през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2022 г., ускорявайки темпото си спрямо икономическия ръст с 4,5%, отчетен за първото тримесечие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Маргарита Стоянчева