Енергийният министър провери как се съхранява оборудването

България ще търси помощ от Франция за решение за АЕЦ „Белене”. Това обяви енергийният министър Росен Христов, който провери как се съхраняват реакторите и оборудването за тях.

Оборудването се съхранява у нас от 2017 г. Проверката показва, че то е консервирано. За да се реши какво да се прави ще се търси помощ от  Електрисити дьо Франс, които могат да изготвят доклад до няколко месеца. Двата реактора, за които България плати 1,2 млрд. лв. са консервирани добре и готови за употреба. Липсва обаче окончателно решение какво да се прави с проекта за АЕЦ "Белене".

„Всички работи се изпълняват по план съгласно предписанията на производителите. Цялото оборудване е готово за експлоатация”, заяви Росен Христов, министър на енергетиката.
Затова България е готова да сключи договор с „Електрисити дьо Франс за доклад”, който да предложи конкретни решения как да действаме. Изготвянето му ще отнеме до 10 месеца.

„Преговаряме с френската компания, която да ни даде отговор какво може да се построи с това оборудване или какво може да се направи. Този анализ ще отнеме от порядъка на 8-9 месеца. Идеята е колкото може по-бързо да сключим договор. Крайно време е да направим крачка напред”, подчерта енергийният министър.

В момента ежедневно 30 души проверяват всеки елемент от оборудването. Поддържа се контакт и с Русия, която е производител. Така на година милиони отиват само за съхранение.

„Плащаме също и за потвърждение, че го поддържаме. Всичко това са разходи, а не правим крачки за решаване на проблема”, посочи министър Христов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.