Те отидоха да подкрепят лидера си Бойко Борисов, който е извикан на два разпита днес

Решението на депутати от ГЕРБ да отидат пред прокуратурата заради разпитите на Бойко Борисов доведе до липса на кворум за днешното заседание на Народното събрание. Напускането на групата обаче съвпадна с критики, които депутати от други партии отправиха към двете големи коалиции заради желанието им за общо управление.

Симпатизанти и депутати от ГЕРБ се събраха пред прокуратурата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тласък за скандалите в пленарната зала даде „Възраждане”. Оттам обвиниха първите две сили заради намеренията им България да влезе в режим с ротация на премиери.

„Мария Габриел, която знаем от изтеклия дневник на Джордж Сорос в DCLeaks, с контролирани депутати от ЕП. В този дневник е записано, цитирам: „Мария Габриел е истински прогресивна по убеждение и може да бъде убедена да върви срещу линията на своята група, особено за социалните въпроси и въпросите за джендър равенството”. Идеален кандидат за премиер. От другата страна е Николай Денков, който с Кирил Петков, създадоха НПО-то Център за приложни изследвания и иновации и получиха 300 000 лева от фондация „Америка за България”. Кирил Петков е един от учредителите на ДБ, но беше възкресен като младата надежда на американския колониален режим”, заяви Деян Николов от „Възраждане”.

По време на тези атаки, от ГЕРБ-СДС напуснаха залата. „Безсилието на системата днес ще приключи със сватба и горчиво за политическите младоженци”, добави Николов.

„Ако не продължим спокойно работата, ще се наложи да прекъсна заседанието”, обяви председателят на парламента Росен Желязков. Така и стана - на два пъти заседанието беше временно прекъснато заради липса на кворум.


Решението на парламентарната група на ГЕРБ да отиде пред прокуратура доведе до нови критики. И искане за прекъсване на дебатите по Закона за защита от домашното насилие

„Вносителите, начело с г-н Борисов, не са в залата. Но от „Демократична България” и „Промяната” също ги няма. А и да ви улесним да отидете при новия си коалиционен партньор пред Следствието - мисля, че така е по-разумно”, посочи Борислав Гуцанов от БСП.

„Да защитят г-н Борисов, за да може да са пълноценни членове на коалицията. Ще имате министър-председател, който е благодарение на Бойко Борисов избран там”, каза Цончо Ганев от „Възраждане”.

Отговорът на критиките дойде в кулоарите: „По отношение на „Възраждане” и кой от кого зависи - стана пределно ясно от мнението на руската посланичка, която откровено заяви, че би гласувала за тях. По-ясен знак чии интереси защитават те, вместо българските, аз не знам”, подчерта Даниел Лорер от ПП-ДБ.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.