В енергийната област има притеснение, че въпросният нов министър не е човек от системата, заяви той

България обмисля да заведе арбитражно дело срещу „Газпром“ по повод спрените доставки от руската страна през 2022 г., съобщи служебният министър на енергетиката Роден Христов. В момента се изготвят анализи и внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление, обясни той. 

Енергийният експерт Красимир Манов смята, че Христов е претърпял катарзис, тъй като в началото служебният кабинет е имал друга позиция. "Новият министър трябва да бръкне надълбоко и да види за какво става въпрос. Не мисля, че „Газпром“ имат каквато е и да възможност да спечелят делото, защото става дума за недоставяне определени физически количества природен газ по абсолютно изряден договор. Мисля, че ще ги осъдим, но е отделна тема дали ще платят. Ние ще сме от последните, които ще заведем дело. Предполагам, че делата ще завършат в полза на европейските корпорации и държави'', подчерта той. 

Манов: Платили сме около 1 млрд. повече за природен газ на годишна база

По думите му Христов нищо не е направил по темата с „Газпром“. "На базата на преглед на документи - за физически недоставени количества и пропуснати ползи, ще се изчисли размерът на иска. Това са възможно най-сложните дела - става въпрос за милиарди. В енергийната област има притеснение, че въпросният нов министър не е човек от системата и не е подготвен професионално, а има тежки проблеми, които да решава с летящ старт", коментира Манов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.