Това каза за "Твоят ден" бившият зам.-министър на вътрешните работи

Имаме нужда от помощ за охрана на границата. Не е ясно с какви средства ще разполагаме. Новото правителство трябва да лобира за повече. Това каза за "Твоят ден" бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Той коментира и отмяната на наказанията на митничарите, обвинени за смъртта на двамата полицаи, убити от бус с мигранти. Според него вероятно се дължи на това, че първоначалното им налагане е било политически мотивирано. 

Отмениха наказанията на митничарите, обвинени за смъртта на двамата полицаи, убити от бус с мигранти

Той разясни и новия механизъм за справяне с бежанците в ЕС. "Ако останеха на първа линия бежанците в България, Италия, Гърция, нямаше механизъм на преразпределение вътре в държавите членки. Предвижда се, ако държавите на първа линия се затлачат с бежанци, те да бъдат разселвани във вътрешността. Който не иска да приеме бежанци - да плаща по 20 000 евро на бежанец на държавата, в която остават. Има и задължителни минимуми, от които трябва да бъдат разселвани", обясни той.

По думите му продължават да текат мигрантски потоци, като има нарастване на броя, но и на усилията да не бъдат допускани нелегални мигранти. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.