На борда има петима души

Все още не е ясна съдбата на петимата на борда на изчезналата мини подводница в Атлантическия океан. Голямата издирвателна операция продължава с участието на самолети и кораби от Съединените щати и Канада. Вероятно на борда остава въздух за малко повече от две денонощия.

Британският милиардер Хамиш Хардинг е на борда. Той е пилот, изследовател и турист в Сосмоса. Друг богат бизнесмен - пакистанецът Шахзада Дауд, също е в миниподводницата. Той е с 19-годишния си син. Малката подводница има една основна дейност - посещава останките от „Титаник” на дъното на Атлантическия океан. Цялото спускане продължава 8 часа и на всеки 15 минути от подводницата говорят с кораба, от който се спуска. Такава комуникация няма от 18 юни.

„Издирването се осъществява приблизително на 900 мили източно от Кейп Код на дълбочина от около 3963 метра. Това е отдалечен район и е предизвикателство да се търси там. Използваме всички налични средства, за да сме сигурни, че можем да локализираме кораба и да спасим хората на борда. От оператора на апарата разбрахме, че той е проектиран с 96-часов запас от кислород, ако на борда възникне извънредна ситуация. Използваме това време по най-добрия начин, за да намерим плавателния съд”, коментира Джон Могър, адмирал от Бреговата охрана на САЩ.

 

Изчезна туристическа подводница в Атлантическия океан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Останките на „Титаник” са на 3800 метра под повърхността. От бреговата охрана казват, че налягането там е 380 атмосфери и ако се наложи работа на такава дълбочина, тя ще е сложна и рискова. Това е собственикът на подводницата - Стоктън Ръш. Той също е на борда. Ръш винаги е настоявал, че плавателния съд не е за разходки. Един билет струва 250 хиляди долара, но освен да вози богатите, подводницата има и научни мисии.

„Това не е туристическа операция. На борда имахме редица морски археолози, биолози и други учени. Дори платените клиенти получават нови знания и умения - как да ползват сонара, как да работят със системата за комуникация или да правят подводни снимки", обясни Ръш.
Подводницата се спуска до останките на „Титаник” от 2018 г. Журналист, който е бил на борда казва, че всеки участник подписва договор, в който 3 пъти се споменава опасността от смъртен случай само на първата страница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.