Има близо хиляда арестувани, както и пострадали полицаи

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Франция разполага 40 000 полицаи за справяне с протестите

Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че са били извършени 994 ареста. 79 полицаи и жандармеристи са били ранени. Около 1350 автомобила са били подпалени. 234 сгради са били подпалени или са понесли щети. Властите са регистрилали общо 2560 пожара.

Снимка: БГНЕС

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел, който е бил от алжирски и марокански произход.

Трета нощ на безредици и палежи във Франция, задържани са близо 900 души (ВИДЕО)

Смъртта му отново разпали недоволството сред бедните градски общности със смесено население, които се оплакват от полицейско насилие и прояви на расизъм.

Снимка: БГНЕС

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

Различното при сегашните демонстрации е възрастовата граница на протестиращите. Става въпрос за деца, които са много добре екипирани и мобилни и полицията действително среща затруднения при опитите си да ги спре.

Появи се много емоционално писмо на любимеца на Франция - капитанът на френския национален отбор по футбол Килиан Мбапе.

„Насилието не решава нищо, още по-малко, когато неизбежно и неизменно се обръща срещу тези, които го проявяват. Техните семейства, техните близки, техните съседи. Унищожават се вашите вещи, вашите улици, вашите градове, вашите паркове и квартали”, посочва той.

„В този контекст, на изключително напрежение, не можем да мълчим и гражданската ни съвест ни подтиква да призовем към спокойствие, осъзнатост и отговорност. Има и други мирни и градивни начини да изразим себе си. Времето на насилие трябва да престане, за да отстъпи място на траура, диалога и възстановяването”, заявява футболистът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Николай Велев, БТА