Машината е летяла на опасно ниска височина

Проверяват хеликоптер, летял на опасно ниска височина над плаж „Градина”. Реакцията идва след сигнал на NOVA до Транспортното министерство. Екипът ни разполага с кадри, от които се вижда как машината е над един от най-оживените плажове около Созопол.

СЛЕД СИГНАЛ НА NOVA: Проверяват хеликоптер, летял на опасна височина над плаж „Градина“ (ВИДЕО)

От хеликоптера е изхвърлено голямо количество хартия с образа на Тодор Живков - най-вероятно с рекламна цел, която е попаднала в морето и на пясъчната ивица.

От Министерството на транспорта обявиха, че пилотът е допуснал редица нарушения. Най-фрапиращото, от които - пилотът е нямал разрешително за полет.

„Хеликоптерът се въртеше в продължение на 10-15 минути. След това си отиде. Кръжеше много ниско. Имаше толкова народ, че всички крещяха, викаха - лудница. Хвърчаха някакви хартии, които отидоха в морето”, каза очевидецът Петър Обов.
 


„Това е някаква глупост. Ако се прави реклама, то това се случва по друг начин. Става въпрос за някаква щуротия”, е мнението на спасителя Запрян Кехайов.

„Този, който е направил това нещо, трябва да мине и да събере тези материали. Нека да помислят кои отговорни институции да се намесят, защото това допълнително замърсява плажа”, посочи туристът от София Жаклин.

След подадения от NOVA сигнал и разпоредената от министъра на транспорта Георги Гвоздейков проверка на хеликоптера и оператора, осъществил полета, са констатирани нарушения.

„Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай не е спазено. Нарушена е забраната за изхвърляне на предмети от борда на летателното средство”, обясняват от Министерството.


Ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор, уверяват от Транспортното министерство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.