Едно от предложенията на ПП-ДБ е министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор

Конституционната реформа ще бъде готова през есента. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в предаването „На фокус”.

„Едно от предложенията на ПП-ДБ е министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор", посочи Славов. Като фигурата на главния прокурор ще бъде с по-ограничени функции.

Славов оспори пред ВАС избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

 Сега правосъдният министър също има право да издига кандидатури за главен прокурор. Каква ще е новата роля, Славов не влезе в конкретика. Но посочи, че от ПП-ДБ искат мандатът на главния прокурор да се намали от 7 на 5 години.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

„Въпросът не е дали ни харесва да сме заедно с ГЕРБ или с ДПС. Българските граждани са направили своя избор и той е такъв, какъвто е. Конституцията изисква големи мнозинства – 180 или 160 гласа. Има една реалност в парламента, която няма как да я пренебрегнем – тя е такава. Именно ГЕРБ и ДПС заявяват готовност за конституционни промени”, коментира още Славов.

Според него има конституционен проблем – от една страна сме парламентарна република, а от друга – имаме периоди, в които сме президентска по управление. „За да сме последователни в отстояването на принципите на парламентарното управление, трябва да бъде извършена тази промяна. След няколко години друг ще е държавният глава, но проблемът остава. За да няма политически риск – хора изцяло външни за процесите, непознаващи съответните ресори да бъдат „инсталирани” за няколко месеца или година без да носят адакватна отговорност – трябва да предложим адекватен модел”, обясни Славов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook