Софтуер ще прави автоматично разпознаване и окомплектоване на нарушенията

СДВР обяви, че затяга контрола по пътищата в столицата. Над 100 шофьори са засечени да минават на червено през последния месец само в София. Затова от полицията поставят още камери, които автоматично ще засичат номера на колата при преминаване на червен сигнал.

Наблюденията на полициите са, че през летните месеци шофьорите се съобразяват по-малко с правилата. В центъра за наблюдение на трафика в СДВР постоянно следят основните кръстовища в столицата. 14 са точките, където камерите ще бъдат сменени с такива, които директно ще разчитат номерата на нарушителите. Още 35 камери на Околовръстния път ще бъдат подменени, за да прихващат по-лесно нередовните шофьорите.

Само на няколко метра от сградата на СДВР Петър Първанов паркира своята кола, докато говори по телефона.

„Да, нарушение е. Говорих по телефона, защото видях, че няма полицаи”, признава той.

Въвеждат промени в изпитите за кандидат-шофьори

И тъй като е невъзможно на всяка улица или кръстовище да има полицай, от МВР са решени да хващат нарушителите с модерни камери. Новата система ще може бързо да разпознава регистрационните номера на тези, които минават на червено или завиват от неправилната лента.

Заради новите камери следващият път, когато Петър мине на червено вече ще е глобен, с 50 лева и 10 контролни точки.

„От страна на Пътна полиция ще бъдат предприети незабавни действия за всички тези нарушители, които виждате и в момента. ЗДП казва, че това е едно от опасните нарушения, затова ние ще бъдем безкомпромисни, спрямо нарушителите, които го извършват”, заяви Николай Крушарски, началник Пътна полиция, СДВР. 

МВР предлага да се въведе така наречената "Зона 30"

Въпреки че трафикът в столицата през лятото е по-лек, нарушенията са повече.

„От известно време се наблюдава, особено сега в летния сезон, много голямо натрупване на преминаване на автомобили на червен светофар”, заяви Иван Младенов, началник сектор „Видеонаблюдение”.

От днес освен пътните полицаи и колегите им от охранителните звена в София ще имат в автомобилите си дрегери, за да тестват шофьорите за алкохол и наркотици.

А засилената работа на полицаите може и да стресне част от нередовните шофьори, смята Петър, който сам призна за нарушенията си.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.