Коментар на Любомир Кючуков и Стефан Тафров

Войната в Украйна реанимира и консолидира НАТО. Важни са новите отбранителни планове за регионите, другите две теми са членствата на Украйна и Швеция. Срещата във Вилнюс ще даде подкрепа за Киев, но няма да е безусловна и незабавна - очертава се да бъде направена стъпка напред по отношение на досегашните ангажименти към членството на Украйна. Страната няма да изпълнява Плана за членство, който включва решение на етническите проблеми и тези със съседите по мирен път. Това каза бившият дипломат Любомир Кючуков за "Твоят ден".

По думите му при условие, че дадена територия на Украйна е окупирана, във всеки момент НАТО трябва да влезе в директен конфликт. "Това се цели да се избегне, затова членството ще се забави. Турция постига отстъпки от всички, включително от ЕС през Швеция и НАТО. Решенията в ЕС като че ли все повече се вземат от НАТО. Турция продължава да черпи дивиденти от войната в Украйна", коментира той.

Относно доклада на ДАНС Кючуков сподели, че риск винаги има щом има война. "Това, което се казва за ядрен конфликт е най-притеснително. Важна новина бе пропусната - докладът на МААЕ, който казва, че в АЕЦ "Запорожие" няма експлозиви. Притеснително е, че ядрените удари започнаха да се битовизират, това е основен риск", смята той.

Преди началото на срещата на върха на НАТО: Турция подкрепи присъединяването на Швеция

Бившият посланик във Великобритания Стефан Тафров смята, че със своето местоположение близо до Беларус и Русия Литва е символичен домакин на срещата на НАТО. На нея ще бъде завършено възстановяването на НАТО, против очакванията на Русия. Единството на Алианса е укрепено, това е успех на Байдън. Джейк Съливан от Съвета по национална сигурност на САЩ каза, че НАТО ще изпрати позитивен сигнал към Украйна за присъединяване. Промяната във френската позиция също е ключова - Макрон вече е защитник на украинското членство. Въпросът вече не е дали, а кога Украйна ще се присъедини към НАТО", подчерта той. 

Според него Ердоган е ударил шамар на Путин с освобождаването на командири на "Азов". "Това е позициониране на Турция след изборите. Ердоган излиза с укрепени позиции, а след метежа на Пригожин се разбра, че Путин не е толкова силен, а това има значение за Турция", заяви Тафров.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.