„Ако дъното е нетипично неравно, това е признак за водно течение”, обясни Костадинов

„Поне от 20 дни няма мъртво вълнение. То се разпознава трудно от неопитни хора, но те могат да следват указанията на спасителите и флаговата сигнализация”. Това заяви Николай Иванов – началник на водноспасителната служба на Централния плаж в Бургас в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той припомни, че деца до 10-годишна възраст не бива да оставт без надзор от възрастните и да не се влиза самоволно в морето.

Жельо Костадинов, старши спасител на Централния плаж в Бургас призова плажуващите да разчитат на спасителите. „Това са хора с ценз, които разбират от работата си. Ние сме тук за безопасността на хората, не за да им развалим почивката”, каза той и призова плажуващите да спазват флаговата сигнализация.

„Ако дъното е нетипично неравно, това е признак за водно течение”, обясни Костадинов.

По думите на Иванов голяма част от удавянията са в неохраняеми зони. Те са на хора, употребили значителни количества алкохол, със здравословни проблеми, чужденци или хора от вътрешността на страната, които не познават морето.               

В последните дни има нови два случая на удавени хора - в Иракли и в Крайморие, припомнят спасители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook