Каква е основната причина за огнените стихии

Потушен е големият пожар, избухнал тази нощ между бургаския квартал „Банево” и село Изворище. Пострадали хора и засегнати частни имоти няма. По първоначални данни са изгорели над 700 декара сухи треви и храсти.

Пожар между два квартала в Бургаско

От началото на годината са възникнали 125 горски пожара, които са обхванали близо 5300 дка горска площ. Затова термовизионните кули, разположени вече на 22 пожароопасни точки у нас, са от изключително значение. Последните три са в Бургаско.

„Площта, която обхваща всяка една от кулите, е със радиус между 7 и 10 км”, обясни директорът на РДГ-Бургас Мариян Костадинов.

„От едната страна е термокамера, която наблюдава възникването на горски пожар в диапазона от и над 100 градуса температура”, добави инж. Боян Янчев от РДГ-Бургас.

Всяко едно от съоръженията следи в реално време определена територията, а информацията се предава в контролния център и показва каква е температурата на самия пожар.  

Гори сметището край Кърджали

Информацията ще се препраща до Пожарната и всички подразделения на горските стопанства в рамките на минути. „Един горски пожар не започне ли да се гаси още в началото, до 1-2 часа, след втория час вече много трудно може да бъде загасен”, каза зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов.

Сред основните причини за възникването на горските пожари е обичайно човешка небрежност. „На първо място - палене на огън, извън обозначените за това места. Другата причина е изхвърлянето на угарки и кибрити, както и ефектът на лупата от различните бутилки”, добави Маринов.  Не на последно място са и високите температури.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.