Сърфист носи специална дъска за видра

Необичайна операция по залавянето на видра се провежда в Калифорния. Животното, което живее много близо до сърфистите и дори има навика да се качва на дъските им, се оказва неуловимо за водолази и морски експерти от местния университет.

"Аз съм изключително разочарована и изтощена", разказа Колийн Янг - водолаз към Калифорнийския университет.

Колийн Янг и служители на аквариума в залива Монтерей намират поведението на видрата за необичайно. Според тях е тревожно, че тази 5-годишна женска не се притеснява от близостта хората.

Морска видра „открадна” сърф (ВИДЕО)

„Не се сблъскваме често с подобен проблем, за да знаем как точно да уловим животно с такова поведение. Опитваме се да бъдем адаптивни и креативни, до колкото можем", обясни тя.

Тази пакостлива видра има семейна история в залива Монтерей. От аквариума са спасили и нейната майка през 2016 г. За по-възрастната видра също е имало сигнали, че се приближава до каяци или лодки. Но не била в такава близост до хората.

„Ние не сме наблюдавали тя да е агресивна към хората. Наистина е съсредоточена върху дъските или ако те носят плавници, видрата се фокусира върху тях. Не искаме някой да бъде случайно ухапан", обясни водолазът.

Но местният сърфист Джоузеф Уилкокс е противник на идеята. Затова и организира демонстрация като носи със себе си дъска за сърф с надпис: "оставете 841 на свобода".

"Всеки път, когато се сблъскаме с природата и нещата не се случват по начина, по който си представяме, ние трябва да я сложим в клетка. Тук й е мястото. Това е нейният дом, това е и нашият дом, можем да го споделим. И да - пазете видрите", призова Уилкокс.

От екипът казват, че когато бъде заловена, видра 841, както е нейният спасителен номер, ще бъде подложена на здравна оценка. След това евентуално ще бъде настанена в зоологическа градина или аквариум.

"Очевидно, океанът е домът на видрата, а за нея всеки друг е външен посетител. От друга страна не виждам как всички останали ще стоят извън водата. Така че залавянето й е единственият начин да предпазим всички”, категоричен е сърфистът.

Служителите, участвали в акцията, заявяват че няма да се откажат и ще продължават с опитите за да хванат неуловимата видра.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова