Състоянието му продължава да е критично

Състоянието на 8-годишното момче, което беше ударено от мълния в Бургас, продължава да е критично. То е в медикаментозна кома, интубирано и на апаратна вентилация. Жизнените му показатели са стабилни към момента. Това коментира зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас Светослав Тодоров.

Мълния удари дете в Бургас

„Детето премина скенер. За щастие, няма поражения на главния мозък. Оттук нататък, според колегите от Реанимация, предстои едно плавно и бавно събуждане и оценка на неврологичния статус на момчето. На този етап скенерът е без особености”, каза Тодоров пред NOVA. 
 


След инцидента детето беше отведено в болницата в клинична смърт, без жизнени показатели, без пулс и дишане. „Благодарение на адекватните реанимационни действия и медикаментозната терапия, то е било интубирано веднага и е възстановило сърдечна дейност”, поясни д-р Тодоров.

Зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас коментира, че възстановяването след такива инциденти е дълго, като все още става въпрос за един критичен период.

За година това е вторият случай в Бургаско на поразен от мълния. Миналият август 18-годишната Теодора пострада по същия начин в Приморско. Съветите на спасители на плажа са по време на буря да се отдалечим от морето и пясъчната ивица, защото и водата и металните чадъри са проводници. Ако не успеем да избягаме, препоръчват да се свием на кълбо, стоейки единствено на пръсти.

Експерти от БЧК допълват съветите:

„Трябва да избягваме високите дървета. Най-сигурно е да сме в автомобил. Ако сме в планината и няма къде да се скрием, търсим най-ниската точка, например храст”, обясни Анелия Драганова от БЧК Бургас.

Трябва да изключим телефоните си и да се отдалечим от метални предмети. Ако все пак се наложи да оказваме първа помощ трябва да проверим дали пациентът е в съзнание.

„Ако липсват показатели, предприемаме изкуствено дишане и сърдечен масаж”, поясни Драганова. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.