Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания

Съдът в Пловдив решава дали да останат в ареста задържаните по обвинение в крупна измама с пари от НЗОК. В сряда прокуратурата в града съобщи за схема, ощетила Касата с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив.

Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лева. Много от пациентите по документи нямат никакви увреждания. Освен собственика на фирмата, съставяла неверните протоколи, бяха задържани и четирима лекари, подписвали документите. 

„27 от хората, на които е издаден протокол за преглед от лекарска комисия, са били мъртви към този момент. Събирали са база от данни с хора, които имат нужда от такива помощни средства, по най-различни начини. Ние сме установили тази дейност в период от една година. Разследването по делото продължава с много сериозни темпове”, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

Адвокат Мария Петрова: В определени моменти над болници и хора се разпъва "чадър"

„Беше подаден сигнал от Районна здравна инспекция - Пловдив. Незабавно предприехме действия, образувахме досъдебно производство. Разпитахме множество свидетели и се установи, че в действителност това е така. Имаме информация за 730 протокола, които са изплатени на собственика на медицинския център”, посочи Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.

Разкриха мащабна схема за източване на НЗОК, петима лекари са задържани

„Собственикът на медицинския център е и собственик на двете фирми, които търгуват с помощни средства. И на тези фирми са изпратени от Касата 815 хил. лв. по издадени протоколи от лекарски комисии, които той е назначил”, поясни Пехливанов.

В позицията на НЗОК се казва, че през април 2023 г. са изготвили доклад-анализ, изпращани са писма и сигнали до министерство на здравеопазването, във връзка с дейността на МЦ „Медлайф”. От страна на Касата и РЗИ са поискани проверки.

Адвокат Таушанов, НЗОК: Никой не казва за какво се харчат парите от клиничните пътеки

От другата страна пример за хора, които имат нужда, но не получават помощни средства е майката на Красимира Русанова. „Края на юни месец на майка ми предстоеше да бъде изписана от неврологичното отделение на болницата в гр. Левски, с напълно парализирана лява страна. Казаха ми, че за да мога да кандидатствам и да получа помощни средства тя трябва да се яви на ТЕЛК комисия, при вече налични 76% инвалидност. След което да подам документи и евентуално да ми бъдат отпуснати помощни средства”, разказа Русанова.

„Пациентските организации напирахме да се промени системата, защото в социалните институции няма медицински лица, които да разчетат нашите диагнози” , заяви Павлина Григорова, представител на пациентска организация.

ИЗМАМА ИЛИ ГРЕШКА: Семейство се оказа със сменен личен лекар, без да знае

В студиото на „Здравей, България” темата коментира Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването.
„Става въпрос за една много сложна система, съставена от много фактори. Когато се измести центъра ѝ винаги се печели или се губи нещо. Ако затегнем контрола, което явно е необходимо в момента, защото става въпрос за злоупотреба с една много сериозна сума, това би забавило изключително много издаването и достигането до тези изделия”, заяви Тонев.

„Има две институции РЗИ – Пловдив и Здравната каса, които са хванали процеса в моментът, в който са се натрупали достатъчно данни. Трудно могат да се хванат нещата от първия възможен момент, защото става въпрос за страшно много пациенти и документи”, поясни още съветникът на министъра.

По отношение на промяна в законодателството, Тонев каза, че от миналата година тази дейност е прехвърлена от министерството на труда и социалното развитие към НЗОК. Точно защото тя има доста по-сериозни контролни механизми. 

Повече гледайте във видеото.