Двамата лидери ще се срещнат в южния руски черноморски град Сочи

Владимир Путин ще се срещне с Реджеп Ердоган в понеделник. Срещата ще бъде в Сочи, посочиха от Кремъл.

Според турски източници президентите на двете държави ще обсъждат нова сделка за износа на зърно от Украйна. Москва се изтегли от предишното споразумение и постави редица условия, за да бъде договорено ново. Преговорите на практика не са спирали, като отново Турция и ООН са водещи в дипломатическите усилия.

„Изпратихме на Русия набор от конкретни предложения, които биха позволили да се поднови сделката за износ през Черно море. Смятаме, че тази сделка е от ключово значение - прави пазарните условия по-добри, сваля цените и позволява по-широк достъп на редица развиващи се страни. Но подновяването ѝ трябва да е стабилно. Не можем да имаме сделка, която непрекъснато да отива от криза в криза, да се спира и подновява. Трябва ни работещо решение, от което да извличат полза всички”, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Путин ще се срещне със Си Дзинпин в Китай през октомври

Сделката е важна, защото нарушаването на износа на зърно от Източна Европа повишава цените в световен мащаб. Това е голям проблем за по-бедните държави, които не могат да си позволят по-скъпата пшеница и царевица. 

Редактор: Цветина Петкова