Децата плували с надуваема лодка близо до брега в Одринско

Две деца от България, съответно по на 7 и на 9 години, са били спасени от удавяне от екипи на турската Служба за брегова охрана в залива Вакъф край селището Енез в Одринска област.

10-годишни близнаци спасиха баща си от удавяне

Децата плували с надуваема лодка в морето близо до брега. От бурния  вятър лодката била повлечена към дълбоки води и съществувал риск да се обърне.

Гражданин, който се намирал по това време на брега, като видял, че лодката с двете деца е в бедствено положение, се опитал с кану да стигне до лодката и да я изтегли на брега, но безуспешно.

В това време други граждани сигнализирали Службата за брегова охрана в Енез, че в морето има бедстващи деца. Екипите стигнали до лодката, взели я на буксир и я изтеглили в пристанището Енез, а децата били спасени. Спасен бил и човекът с кануто, който се опитал да спаси децата.

Бурите и проливните дъждове в Европа продължават и днес. В сила е предупреждение за опасно време. Спасителните операции с лодка в различните квартали на Истанбул имаше почти през цялата нощ. 68 души прекараха часове на покрива на кафене, след като се опитаха да се спасят от наводненията. Вече трети ден продължава издирването на мъж в неизвестност в района на Лозенград, където преляха много реки, а бунгала, каравани и автомобили бяха отнесени в морето.

Циклонът "Даниел", който отне живота на трима душа и причини огромни щети в голяма част от Гърция, достигна и столицата Атина. Местните власти описаха ситуацията в града като "безнадеждна".

Млад мъж спаси 2 деца от удавяне на вълнолома в „Аспарухово”

"Бурята вчера беше най-лошата, която съм виждал през живота ми. Преживявал съм мусони в Бангладеш, бях в Хонконг, когато имаше тайфун, но това е по-лошо от всичко, което съм виждал досега. През целия ден имаше в радиус от сто метра толкова много светкавици, а дъждът беше толкова силен", заяви Нийл Маршъл, жител на Атина.  

След като вчера екипите евакуираха стотици от град Волос, днес районът остава почти изцяло блокиран. Проливните дъждове предизвикаха свлачища, разрушиха мостовете около града и доведоха до срутване на електрически стълбове. Така жителите на града и на селата в района останават вече повече от 24 часа без чиста вода и електричество.

"Какво се случи ли? В рамките на пет часа светът ни беше разрушен.Твърде много вода. Целият град, всички пътища бяха наводнени от преливащите реки", подчерта Димитрис. 

В Испания въпреки липсата на вода местните жители в в най-тежко засегнатите райони започнаха усилия по разчистване на отломките от разрушените си къщи.

"Толкова много хора загубиха домовете си. Късметлийка съм, че загубих само един етаж от къщата си и колата. Въпреки загубите съм щастлива, просто имах късмет. Родителите ми са на 81 години и когато водата достигна нивото на коленете, знаехме, че няма какво да направим. Бяхме наясно, че на следващия ден ще трябва да изхвърлим всичко и да си кажем: "това е, няма какво да направим повече", посочи Джема, жител на Мадрид. 

При щастлива развръзка в покрайнините на Мадрид, 10-годишно момче беше спасено с леки наранявания, след като прекара над 8 часа, вкопчило се в клоните на дърво в опит да избяга от покачващото се ниво на водата.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Нахиде Дениз, БТА