В сряда изтича крайният срок за регистрация

До момента 51 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за местния вот на 29 октомври, като от тях са регистрирани 29 партии и пет коалиции. Това каза на брифинг за медиите заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Регистрацията си за участие днес направиха от „Има такъв народ” и коалицията „Продължаваме промяната” - „Демократична България”.  Ден преди да изтече крайният срок за регистрацията - от партията на Слави Трифонов влязоха в Централната избирателна комисия със заявката за добро представяне на местния вот. И подчертаха, че „Продължаваме Промяната” са водеща политическа партия и те са тези, които трябва да печелят задължително кметове и общински съветници. От коалицията ПП-ДБ също се регистрираха през днешния ден. С уговорката, че не били коалиция, а като общност.

Очаква се утре подписите си в ЦИК да внесат и от ГЕРБ-СДС.

За да се явят на първите си местни избори, от „Има такъв народ” представиха 4800 подписа, с увереност, че на вота наесен ще се представят добре.

„На нас са ни първи местни избори, така че от тази гледна точка сме освободени от всякакви очаквания. Да му мислят от ПП-ДБ, които задължително трябва да печелят кметове и съветници”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

И посочи, че имат кандидати във всички големи градове, но имената им ще станат ясни по-късно. Приоритетите са различни за всяка община, но общото е, че навсякъде трябва да се направи ревизия на предишното управление, смята Йорданов.

„Защото кражбите и полумафиотските връзки, които има кметове и фирми, които изпълняват обществените поръчки, са публична тайна”, каза още той.

Няколко часа след „Има такъв народ”, в ЦИК влязоха и от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България”, представяйки подписите на 9 302-ма души.

„Тук вече не става дума за коалиция, а  за общност! С тази общност ние заявяваме, че промяната продължава, че демократичните ценности сега ще влязат в местната власт”, заяви Кирил Петков.
„Целта на коалицията ни е на местните избори градовете да могат да отворят нова страница и да могат да тръгнат напред след дълга стегнация. Защото дотук бяха преговорите, оттук нататък започва усилената работа в името на победата”, смята Христо Иванов.

А регистрацията на ПП-ДБ беше на фона на скандал – представител на партия „Правото” се опита да влезе в сградата, но не беше допуснат.

Проф. Константинов за местните избори: Очаквам много купен вот

В последния ден от срока за регистрация, заявката си за участие в местния вот се очаква да направят и от ГЕРБ-СДС.

От партията на Борисов вече са утвърдили кандидатите си за кметове. По информация на NOVA се очаква да бъдат издигнати някои от досегашните им кметове. За нов мандат в Бургас отново ще се бори Димитър Николов. За Перник ще подкрепят сегашния независим Станислав Владимиров.
От ПП-ДБ вече обявиха кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. От коалицията са се обединили около имената на кандидатите за кметове и в другите градове. Във Велико Търново, например, залагат на Йордан Терзийски.

Припомняме, че вотът ще бъде на 29 октомври. Президентът Румен Радев издаде указ за това в началото на август.

За разлика от изборите за парламент, при гласуването за кмет невинаги има избран от първия вот, така че почти винаги се стига и до втори тур. По традиция той е седмица след първия - в случая - на 5 ноември. Но общинските избирателни комисии могат да насрочат и друга дата в съответния град или община.

Източник: Елена Николова, БТА