Екип на CNN показа оръжията-примамка

Една от основните военни стратегии в Украйна е да подмамва руските сили да вземат грешни решения и да правят скъпоструващи грешки, смятат военни експерти. Кореспондент на CNN на терен демонстрира как оръжия-примамка могат да помогнат на Киев да защитава истинските си военни цели от руските нападения.

Изстреляният от руските сили ирански дрон камикадзе Шахед е насочен към украинска ПВО-система. Тази грешка бързо е забелязана от украинските войници. Руснаците са пропуснали, че това е макет на система за противовъздушна отбрана. Тя е част от солиден арсенал, който украинците са заложили като примамки из цялата страна. Фалшиви оръжия, които са толкова евтини за произвеждане, колкото и са полезни на бойното поле.

„Цената на една самоходна американска гаубица е между 2 и 4 милиона долара. Производството на тази струва хиляда долара. Направена е от канализационни тръби. Всеки път, когато бъде ударена, е пощадено едно истинско оръжие. Тези атаки струват на руснаците време, енергия и пари", разказа корепондентът на CNN в Украйна Мелиса Бел.

Пред тази стоманодобивна компания, която няма нищо общо с производството на оръжия, стои предизвикателството да нагоди своята работа така, че проектите ѝ да отговарят на все по-сложните оръжия, които пристигат в Украйна. Въпреки това битките на източния фронт са наистина ожесточени, признават украинските власти. Гората около източния град Кремина се превърна в бойно поле през по-голямата част от войната. Заради контраофанзивата обаче, сраженията всеки ден стават по-интензивни. Юри Микуляк, командир на батальон от специалните части, току-що се е прибрал от там заедно с войниците си.

„Имаме нужда от боеприпаси. Без всички тези високоточни ракети, артилерия с голям обсег на действие и боеприпаси, ние не можем да се бием ефективно”, каза Юри Микуляк.

Той обясни, че се опитват са използват военна находчивост заедно с бойния си опит, за да заблудят врага и да успеят да измислят нови капани.

Целия разговор гледайте във видеото.