Полша обмисля да спре военната помощ за Украйна

Полша и Украйна продължават да си разменят взаимни предупреждения и заплахи заради износа на зърно. Напрежението ескалира след като Полша, Унгария и Словакия затвориха границите си за украинско зърно, въпреки облекчените общоевропейски мерки.

Полша обмисля да спре военната помощ за Украйна. Това обяви премиерът на страната  Матеуш Моравецки.  

Киев заяви, че ще съди трите държави заради решението. Докато полският президент Анджей Дуда отмени планираните разговори с украинския си колега Зеленски. Дуда заяви, че това се е наложило поради "организационни причини".

Румъния няма да внася украинско зърно още един месец

Варшава стигна и по-далеч - говорителят на правителството каза, че вероятно ще бъде спряна финансовата помощ на украинските бежанци в Полша. Не е ясно дали изказването е в отговор на напрежението около зърното. 

Словакия и Украйна сключиха сделка за нова система за търговия със зърно, според която настоящата забрана за внос на Словакия трябва да бъде премахната до края на годината, съобщиха словашките власти, предаде АФП.

„Докато тази система не бъде стартирана и пълната й функционалност не бъде тествана, забраната за внос на четири стоки от Украйна... е все още валидна до края на 2023 г.“, се казва в изявление на словашкото министерство на земеделието.

Редактор: Камена Георгиева