Коментират бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов и адвокат Димитър Марковски

„Гражданите трябва да знаят, че когато полицейски орган издаде разпореждане, то трябва да бъде изпълнено. За да не се изпадне в хипотезата на изпълнение на последващи служебни задължения”. Това коментира в ефира на NOVA адвокат Димитър Марковски.

Той и бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов говориха за случая, при който служител на реда простреля смъртоносно 18-годишен мъж след преследване в София.

Марковски е категоричен, че не е добре да се взима крайна позиция, преди да се видят всички доказателства.

„Не бива да се издават предварителни присъди на полицая. В процеса на работа ще се изясни как е станало прострелването. На база известните обстоятелства дотук - полицаят на пръв поглед е имал професионални основания и задължения да пристъпи към произвеждане на изстрели”, заяви адвокат Марковски. „Идеята на закона за МВР е, когато се изпадне в такава рядка ситуация с използване на оръжие, да се постигне максимален ефект с минимални рискове за нараняване”, обясни още той.

Генади Тенев, СФСМВР: Никой полицай не отива на работа с презумпцията да навреди на някого

Резултатът от експертизите ще внесе яснота в какво положение е било момчето по време на прострелването, обясни Марковски.

Според доц. Милен Иванов стоп патроните са парадокс.

„Те трябваше отдавна да бъдат премахнати. Те са смъртоносни на разстояние под 11 метра”, каза Иванов. „Стоп патронът не е решение, даже е опасен, защото ограничава правата на полицая за самозащита. Например – ако престъпникът се намира зад врата на кола и полицаят правомерно стреля по него, стоп патронът ще спре в ламарината на колата, а престъпникът може да си стреля”, каза Иванов. Стоп патроните не допринасяли с нищо за работата на полицаите, смята още той.

Освен това Иванов смята, че информацията за камери, които са заснели, че полицаят се е прицелил, говорят, че служителят на реда е внимавал къде ще попадне патронът.

По отношение на личното оръжие, Иванов обясни, че инструкцията забранява носенето на лично оръжие по време на служба.

„В тази ситуация използването на лично оръжие не променя казуса и правомерността на действията на полицейския служител”, каза Иванов.

Повече гледайте във видеото.