Заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР за случая, при който полицай простреля смъртоносно 18-годишен мъж

„Полицаите не са убийци. Нито един служител на МВР не излиза от дома си и не отива на работа с презумпцията да навреди на някого”. Това заяви заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Генади Тенев.

Той коментира случая, при който служител на реда простреля смъртоносно 18-годишен мъж след преследване в София.

Случаят раздели общественото мнение.

След нападение над момичета: Полицаи застреляха заподозрян

„Нямаме позиция все още, тъй като нямаме достатъчно данни и информация за случая”, заяви Генади Тенев. „За момента заставаме зад действията на колегата”, допълни Тенев.

Според него това, че е стрелял с лично оръжие не променя ситуацията. „Това е детайл - дали е стрелял със служебно, или лично оръжие”, смята Тенев.

От синдикалната федерация обаче имат критики за подготовката на служителите.

Савов за стрелбата по крадец: Полицаите са постъпили правилно

„Не може еднократно на 2-3 месеца да се провеждат някакви занятие, например стрелкова подготовка, а да се очаква да са ефективни и да действат при стресова ситуация, каквато е използването на оръжие. Ситуацията се развива в рамките на 3 до 5 секунди. В това време служителят трябва да прецени своите действия. А след това с месеци се коментира какво е трябвало да направи и как”, заяви Тенев.

Според него законът е добър и служителите на МВР имат достатъчно права и задължения.

„Идва следващият момент - защитата на този служител, тъй като в правото се счита, че всеки е невинен до доказване на противното. Тук е ролята на държавата и на системата на МВР да застане зад този служител до изясняване на случая”, каза Тенев.

Той призова хората да оставят службите да си свършат работата и да не се дават оценки.