Има ли решение на проблема

Отново недостиг на ключови медикаменти. Зрители на NOVA сигнализират за липсващи два варианта на инсулин. От месеци двете лекарства се намират трудно в аптеките, а за много от пациентите алтернативна терапия няма или не е подходяща.

Краснойка Кушева страда от диабет Тип 1 от 36 години. От пет тя се лекува с терапия, която е благоприятна за нея. От над девет месеца обаче се сблъсква със сериозен проблем. „За да мога да си подсигуря дозите, непрекъснато имам стресови състояния. Правейки тези гимнастики, аз влошавам други показатели”, посочва жената.

Понякога се налага Краснойка да предприема и други мерки, за да запази малкото дози, които има. „Аз съм правила и така, че пропускам хранения, за да мога да имам дози, с които да гарантирам в рамките на месеца някакъв вид инсулин, който е важен за мен”, споделя диабетичката.

Нова наредба въвежда ограничения за изписване на лекарства чрез е-рецепта

От аптеките потвърждават, че проблемът съществува отдавна. „Проблемът е от години, не е от месеци. Тези продукти идват, но са в малки количества и са дефицитни - недостатъчно за пазара. По наша информация и по информация на ИАЛ тези два инсулина се изнасят. Според мен това е основната причина”, каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. „Някъде нещо куца, нещо не е наред. И този, който го е допуснал, трябва да си застане с името и да си поеме отговорността”, категорична е обаче Краснойка Кушева.

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че са в непрекъснат контакт с Агенцията по лекарствата и са наясно с проблемите с количествата инсулин. Затова търсят и алтернативни решения на проблема - например замяна на лечението. При някои пациенти обаче това се оказва невъзможно. В момента дефицитни са 14 вида инсулин, подчерта Костов.

Здравното ведомство потвърди, че въпросните два медикамента са дефицитни и уточни, че проект предвижда от 1-ви октомври тази година предписването на лекарствени продукти за лечение на диабет да става само с електронна рецепта. От МЗ допълват, че нито един от двата медикамента не е включен СЕСПА - списъкът с продукти, които не могат да бъдат изнасяни от страната. По данни на НЗОК над 4000 са пациентите, приемащи инсулин аспарт. Нуждаещите се от деглудек са близо 13 хиляди. През следващите пет дни към търговците на едро ще бъдат разпределени 3000 опаковки от инсулин деглудек и 700 опаковки от инсулин аспарт, увериха още от министерството.