Евакуирани са жителите в радиус от километър и половина от инцидента

Катастрофа на камион, превозващ токсично вещество, в централната част на щата Илинойс, е довела до „множество смъртни случаи” и отделяне на опасни вещества във въздуха, заради което е предприета евакуация на жителите в района, предаде Асошиейтед прес.

Националният съвет за транспортна безопасност разследва инцидента, станал близо до Тютополис, съобщи говорителката на съвета Дженифър Габрис. Пожарникари, полицаи и други спасители, работили на мястото, опитвайки се да овладеят облака от безводен амоняк, който се отделял от преобърнатата цистерна, отбелязва АП.

Голям пожар след спукване на петролопровод в Украйна, има пострадали (ВИДЕО)

„Имаме много смели пожарникари, спешни медици, специалисти по опасни вещества, полицаи, които работят на това място в момента”, заяви на пресконференция днес шерифът на окръг Ефингам Пол Кюнс. Властите не съобщават колко души са загинали или са били ранени. „Със съжаление трябва да съобщя, че имаме няколко смъртни случая, но не разполагам с данни за точния им брой”, каза Кюнс.

Говорителката на щатската полиция Мелани Арнолд заяви, че властите първоначално са смятали, че има петима загинали, но тази информация се е оказала прибързана поради първоначалното объркване. Арнолд каза, че в резултат на катастрофата се е образувал облак от безводен амоняк на пътното платно и условията са били много опасни, така че се е наложило спасителите да изчакат.

Началникът на противопожарната служба Тим Макмахън съобщи, че цистерната е започнала да изтича, след като се е преобърнала в канавката. Властите все още не позволяват на автомобилите да се движат в този район. Евакуирани са жителите в радиус от километър и половина от инцидента. Тютополис е с население от около 1600 души. 

Източник: Десислава Иванова, БТА