Заради тъмните стъкла не се вижда на камерите

Мъж се опитва да докаже, че е влязъл законно в България, но компетентните органи твърдят, че не е отразен в граничната система, поради облекчен режим за влизане. Потърпевшият се оказал със свалени номера на колата, наложили му и глоба. Казали му, че трябва да намери начин и да докаже, че е минал границата законно, въпреки че не се вижда на камерите. Историята, е истинска, колкото и абсурдно да звучи.

Почтен данъкоплатец взел на лизинг скъп автомобил, плаща си вноските, но колата му стои в двора като паметник, със свалени номера. Мъжът твърди, че се е върнал в България - законно, а двайсетина негови познати са готови да свидетелстват.

От полицията обясниха, че на посочената дата, както от българските, така и от румънските гранични служители, са били извършени т.н. „облекчени гранични проверки на първа линия“, по смисъла на кодекса на Шенгенските граници, когато вследствие на извънредни и непредвидени обстоятелства движението през ГКПП достигне такъв интензитет, че времето за чакане за гранична проверка стане прекалено дълго, може да се въведат облекчени гранични проверки. По отношение на българския гражданин и превозното средство, с което е пътувал, не са били извършвани проверки в информационните системи на граничния пункт, нито от българска, нито от румънска страна. Поради тази причина, в базата данни на МВР не се съдържа запис, че при преминаването си през границата мъжът е бил проверен в информационните масиви, чрез който да бъде потвърдено или отхвърлено твърдението на гражданина. Цитиран е и член от закона, според който няма  пречка да се свалят номерата на лизингов автомобил.

При проверка са му показали управлявания от него автомобил, но поради тъмните стъкла той не се вижда много добре.

Целия случай гледайте във видеото.