Очаква се движението по магистралата да бъде възстановено

Протестиращите миньори и енергетици вдигнаха блокадата на автомагистрала “Струма”. До решението се стигна, след като депутатите приеха споразумението със сектора. 

На АМ “Струма” хоро беляза началото на новия ден. И на новата надежда - след подписаното вчера споразумение.
“Формулировката е добра. За ТЕЦ-овете е по-добрият вариант това, което сега е договорено, отколкото това, което искаха - до 2026 година да ни ликвидират”, заяви Цветан Крумов, КНСБ. 

Според протестиращите, обаче, без да се гласува в парламента, споразумението няма стойност. “Не се ли подпишат парламентарните групи файдата е никаква. Ние отиваме по дяволите цялата държава”, добави Крумов. 
“Очакваме парламентът да ни подкрепи, да вземат ключово решение и да се приключи с тия стачки”.

Димитър Манолов за разговорите с енергетиците: Това го наричам полуспоразумение

Докато едни одобриха отчасти договореното с премиера, други го определиха като прах в очите.
“Така ще го направят, че пак ще ни извозят. Ще пием една студена вода. В Румъния преди много време влязоха с бухалки в парламента, те не внимават в картинката”, беше категоричен Олег Котев, ТЕЦ "Бобов дол". 

“Искат да манипулират миньорите или да отсекат някакви изисквания техни”, каза Пламен Симеонов, заварчик в ТЕЦ “Бобов дол”.

В късния следобед депутатите приеха споразумението, а синдикатите решиха - блокадата на “Струма” пада. “Картата, която е съществувала в енергетиката като район Бобов дол ще съществува и в бъдеще. Това е, което е гласувано днес. Вие дадохте огромен урок на всички как се защитава националната чест на България”.

БЛОКАДАТА НА АМ "ТРАКИЯ" ПРОДЪЛЖАВА: Протестиращите искат териториалните планове да бъдат оттеглени

“Основното, което договорихме, е енергийните дружества на свободния пазар, тоест частните, в тях да не бъдат намалявани мощности”, съобщи Йорданка Германова, КТ “Подкрепа”.

“Щом са постигнали това нещо, сме удовлетворени. Но ще видим, има много вода да изтече”, каза Емил Димитров, ТЕЦ „Бобов дол”.

Протестиращите сами се ангажираха да почистят след себе си. Така денят, започнал с хоро на магистралата, завърши с развръзка. Поне на АМ“Струма”.