Борисов го определи като чудовищно, от ПП изразиха съпричастност към Израел, а Пеевски поиска премиерът незабавно да направи необходимото, за да прибере българите от там

Партиите в управлението остро осъдиха конфликта.

Лидерът на ГЕРБ определи случващото се в Израел като чудовищно, по-опасно дори от руско-украинската война. Според Бойко Борисов този конфликт , цитирам, ще промени хода на много неща в света.

„От вчера Мария Габриел единствена, с бързи реакции и с щаба, реагира. Случващото се в Израел е опасно и чудовищно, това е дори по-опасно от руско-украинската война. Този конфликт ще взриви света и ще промени хода на много, много неща в света! Това е най-чувствителната тема в света. България е водила балансирана политика, сега с тези нападения и атаки, два свята се сблъскват. Мария Габриел реагира много бързо, натовариха българите на самолет, втори курс ако трябва ще се направи, за да помогнем други държави", заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

„Мария Габриел се справи блестящо и ако трябва да говоря като Кирил Петков, трябва да говоря само за нея. Да похваля и Гвоздейков, който отиде със самолета в Израел. Колкото и да не се харесваме, работим заедно и гласуваме заедно. Затова призовавам колегите от ПП, независимо от предизборната кампания, че след няколко дни ще има час по математика и който може да смята, да знае, че трябва да събере 121. И ако се мисли за някой, че е велик, а другите като пиленца вървят след него, няма да стане това", каза още Борисов.

Премиерът свиква Националния контратерористичен център заради военните действия в Израел

От ПП обявиха, че изразяват пълна съпричастност към Израел в този труден момент за държавата и нейните граждани.

„Осъждаме остро масираната терористична атака на Хамас срещу цивилно население и невинни граждани на територията на Израел. Изразяваме пълна съпричастност към Израел в този труден момент за държавата и нейните хора", се казва в позицията на ПП.

„Хамас нападна с ракети Израел, пострадаха мирни граждани, някои са били взети за заложници. Най-искрени съболезнования за невинните жертви на това брутално насилие! Солидаризираме се с мерките, които взима израелското правителство в отговор на тази неоправдана атака. Надяваме се ескалацията на напрежението от Газа да спре”, написа Кирил Петков във Facebook.

Вълна от насилие между Израел и Палестина, стотици са жертвите и заложниците

Депутатът на ДПС Делян Пеевски пък призова кабинетът да предприеме незабавни действия за прибирането на българските граждани от горещите точки.

„Осъждаме терора с гняв. Евроатлантизмът няма алтернатива", се казва в позиция на Делян Пеевски. 

„С възмущение и гняв осъждаме терористичното посегателството на Хамас срещу хората на Израел. Изразяваме дълбоката си съпричастност към израелския народ и държава. Уродливото лице на тероризма за пореден път ни показа колко важен и неотменим е цивилизационният ни избор и последователността ни в следването на евроатлантическите ценности", се казва в позицията на Пеевски. 

„Призовавам българския премиер акад. Николай Денков и правителството да предприемат незабавно необходимите действия за прибирането невредими на  българските граждани, блокирани на летището в Тел Авив, за които сигнализираха медиите. Тези хора са изправени пред ужаса на тероризма, изплашени и безпомощни, без подслон, храна и вода. Основен и неотменим дълг на всеки представител на властта е да се погрижи за здравето, живота и безопасността на българските граждани в беда", се казва още в позицията . 

С позиция във Facebook излезе и лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

„Видях кадри от нападението на Хамас над Израел, отвличания на жени и деца, убийства, палежи, ракетни удари. Брутално, жестоко и нечовешко. Съвременните технологии ни дават възможността да гледаме от първия ред подобни събития. Това е толкова страшно и сюрреалистично", пише Трифонов. 

„Изразявам изцяло несъгласието си и абсолютното си отвращение към зверствата, убийствата на невинни хора, отвличанията на жени и деца. Това е изключено и абсолютно неприемливо за цивилизования свят, в който живеем. Няма никакво оправдание за подобни действия. Изцяло подкрепям битката срещу извършителите и терористите", пише Трифонов. В профила си той стоделя и песен на израелската певица Ищар.