По случая са задържани 12 души, сред които има и чужденци

12 души бяха задържани у нас за износ на оръжия за руската армия в Украйна. Петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци. Става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз, включително бинокли и оптични прицели. Военните изделия не са били за редовната армия, а за формирования като „Вагнер“. Печалбата на престъпната група се оценява на над 4 млн. лева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

„Групата е действала от 2022 г. до 9 октомври тази година, когато е била неутрализирана. Операцията се преведе под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив с участието на ДАНС и МВР. Бяха задържани 12 лица, като 5 от тях са подведени под наказателна отговорност. За тях днес ще бъде внесено искане пред Окръжния съд за вземаме на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”, каза в ефира на „Здравей, България” окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

ДАНС и МВР разбиха група, снабдявала "Вагнер" с военно оборудване (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите ѝ групата е използвала фирма, регистрирана в града под тепетата, за да закупува „стоки с двойна употреба” от различни търговски дружества и специализирани магазини за подобна техника.

„Стоките биха намерили и приложение във военното дело. Те са били предназначени и изнасяни за Руската федерация и са под ембарго на ЕС заради войната в Украйна”, посочи още Христева.

Повече по темата гледайте във видеото.