Оптични прицели, бинокли и радиостанции са част от стоките, които са били купувани, уточняват от прокуратурата.

Окръжният съд  в Пловдив остави за постоянно в ареста петима от групата, изнасяла незаконно изделия с възможна двойна употреба за елитните бойни части на Руската федерация. Нарушителите на оръжейното ембарго, заради войната в Украйна са трима руснаци, албанец и гражданин на Беларус.

Прокуратурата посочи като организатор на групата Роман Ветридис, който има гръцко и руско гражданство. В тази кооперация в квартал „Христо Смирненски”, Ветридис е регистрирал дружество, чрез което е изнасяно оборудването за Руската федерация.

Как е действала групата, снабдявала "Вагнер" с военно оборудване

Достъпът до сградата е контролиран. Само хора, които знаят определения код, са могли да стигнат до апартамента, в който са били преопаковани стоки с двойна употреба.

„Колкото до съседа знаем, че е бизнесмен, гръцки гражданин, роден е в Грузия. Изведнъж се появиха служебни автомобили, джип на ДАНС”, каза съседът Илхан Андай.

Според  друг съсед - Димитър Шишков, сега много хора се нанасят и никой не може да разбере какво става. „Влизат бусове, излизат, качват и може ли да разбереш дали се нанасят или нещо преопаковат”, каза той. 

ДАНС и МВР разбиха група, снабдявала "Вагнер" с военно оборудване (ВИДЕО+СНИМКИ)

Адвокатът на Ветридис, който защитава още трима от задържаните, поиска те да бъдат освободени с по-леки мерки.

„Не виждам убедителни доказателства, които да доказват на този етап, че има организрана престъпна група”, каза адвокат Кирил Николов.

Оптични прицели, бинокли и радиостанции са част от стоките, които са били купувани, уточняват от прокуратурата.

„Стоките са т.нар. стоки с двойна употреба. Последствие тези стоки са преопаковани в жилище в град Пловдив, поставени в куфари и чанти и транспортирани до летище София, от където е направен опит да бъдат изнесени. Стоките, които са закупени са на стойност около 4 милиона лева”, каза окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Заради опасност арестуваните да се укрият, съдът ги остави в ареста.