Решимостта е да се сломи „Хамас” окончателно, каза експертът

Решимостта на Израел е да сломи „Хамас” окончателно. Това каза в предаването „Офанзива” генерал Съби Събев, първи военен представител на България в НАТО.

Той подчерта, че вероятно град Газа ще бъде блокиран тотално. „Военната логика показва, че операцията трябва да е комбинирана по въздух, море и вода, за да се осъществи пълна блокада. Израелските сили ще се изправят пред предизвикателства, но очевидно решителността е твърда. Ако голяма част от населението е останало в Газа, въпреки призивите за изтегляне , е очевидно, че операциите няма да преминат без съпътстващи жертви. Колкото и да се опитва Израел да ги избягва, ще е трудно, тъй като част от населението ще се използва като жив щит”, добави Събев. Според него операцията ще бъде продължителна. „Не може да се очаква операцията да приключи за седмица, две. Може да отнеме и месец, но да се сломи „Хамаса””, каза още Събев.

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: Хиляди бягат от Газа в очакване на израелско настъпление

По думите му не очаква други държави да се изкушат и да се включат в конфликта, тъй като предупреждението на САЩ е ясно.

Според него внезапната атака на „Хамас”е ослепила системата за наблюдение по границата на Израел. „По нея са нанесени атаки с дронове. Железният купол се справи максимално, но той беше претоварен”, уточни той.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК