Тя бе в знак на солидарност и съпричастност към жертвите на нападението на "Хамас"в Израел

България осъжда остро атаката на „ХАМАС” срещу Израел и дава пълната си подкрепа на страната. Това беше посланието на политическия ни елит, който взе участие в молитвата за мир. Тя беше отслужена в столичната синагога.

Мария Габриел: Осъждаме категорично бруталните терористични атаки на "Хамас" в Израел

При изключителни мерки за сигурност на молитвата дойдоха президента Румен Радев, председателят на парламента Росен Желязков, депутати и политици.  Те се обединиха около позицията, че Израел има право да отговори на агресията на „Хамас”

„България остро осъжда безпрецедентната атака срещу държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани. Винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризмът във всичките му форми”, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев: Сцените на брутална жестокост и насилие отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят

Председателят на парламента Росен Желязков изтъкна, че за българите евреите са братски народ.

„Ние скърбим за нашите братя и сестри, за невинните жертви, за деца, за възрастни, за техните близки. Ние сме солидарни с тяхната болка, с тяхната мъка. И ние се молим за душите на загиналите”, каза Желязков.

Посланикът на Израел у нас Йосеф Леви Сфари благодари за подкрепата, която показва не само България , но и света.

„7 октомври остава най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста. Но светът показа подкрепа към Израел и нацията ни. И искам да ви благодаря, че днес дойдохте тук, за да покажете съпричастност и загриженост”, каза Сфари.

„Днес сме се събрали, за да се помолим за мир. Но за един истински траен мир между народите на Израел и арабите. Това може да стане само и единствено, когато терористичните организации като „Хамас” бъдат унищожени”, подчерта Александър Оскар , председател на организация на евреите в България „Шалом.