"Някои държави трябва да решат дали са част от европейското семейство или от срещите в Пекин и Москва”, посочи той

Премиерът Николай Денков беше категоричен, че до рязък скок в цената на тока за бита няма да се стигне. По думите му има разписани механизми, за да не бъдат засегнати нито потребителите, нито производителите на електроенергия.

Радев: Имаме скрито управление по сценарий на запис

След като президентът Румен Радев върна за ново разглеждане измененията в Закона за енергетиката, министър-председателят отрече да има опасност от драстично повишаване на сметките за ток.

„Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Дали ще се увеличат с 2% - може и да се увеличат, но могат и да се намалят съществено, защото голяма част от новите технологии, които влизат в производството на енергия, произвеждат доста по-евтин ток от този, който ние използваме в момента”, увери Денков.

Премиерът призова да не се спекулира с темата. „Не мога да си помисля, че за такива сериозни неща някой ще се заиграва със страховете на хората. Но истината е, че като погледнем какво прави опозицията, тя прави точно това - да се опитва да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз”, каза още той.

Сърбия и Унгария заплашиха България заради увеличаването на транзитните такси по "Балкански поток"

Денков отново защити въвеждането на такса за транзита на руски газ през страната. Мярка, която срещна сериозен отпор от Сърбия и Унгария.

„По отношение на риска за техните доставки - аз не виждам какъв е той. Налице са както тръбният, така и течният газ. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите, на базата на цените, които ще се конкурират”, уточни министър-председателят.

На въпрос дали България е готова да преосмисли решението си, ако Унгария отвърне, например, с вето на влизането ни в Шенген, премиерът отговори така: „Готови сме да влезем в преговори и сме го казали от първия ден. Но някои държави трябва да решат част ли са от европейското семейство, или са част от срещите в Пекин и в Москва”.  

Денков коментира и позицията на „Литаско” - основен акционер в „Лукойл Нефтохим Бургас”, в която казват, че не са получавали оферти за продажба на рафинерията и не се водят преговори по този въпрос. „Воденето на преговори е една сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала. Но, че има интерес - има”, поясни премиерът.