На демострациите присъства и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен

400 ученици от цялата страна се включиха в инициатива срещу наркотиците на Агенция "Митници" и Американската агенция за борба с наркотиците ДЕА. Демонстрациите се проведоха на летище София в четвъртък. 

Децата научиха какви са опасностите от наркотиците и как могат да се предпазят от дилърите. Специалисти от митниците, заедно с техните кучета, показаха на учениците как могат животните да разпознаят багажите, в които е скрита дрога.

Шефът на сектор "Наркотици" в ГДНП: Децата прибягват до дрога най-вече заради подражание, родителският контол е важен

„Всяка година свръхдозата е причина за 600 хил. смъртни случая. Това не е статистика. Засегнати са майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи и съпруги и след себе си те оставят свои близки, които носят болката от загубата”, коментира американският посланик Кенет Мертен.

„В последните 2-3 месеца повече от 5 тона наркотични вещества са задържани по границите. Наркотиците, които се употребяват и продават в днешно време, са в пъти по-силни и по-токсични от тези, които се продаваха преди години. Например марихуаната, която се разпространява по улиците, е генномодифирана и е в пъти по-мощна от тази, която се е пушила преди 5-6 години”, каза Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници".

Арести за разпространение на дрога и търговия с гласове във Варна