От 08:00 часа тази сутрин към всички 1640 секции в София се разпределят документи както за хартиен, така и за машинен вот

Общинската избирателна комисия в София излезе късно снощи с решение, с което оспорва гласуваното в ЦИК отпадане на машинния вот.

От 08:00 часа тази сутрин към всички 1640 секции в София се разпределят документи както за хартиен, така и за машинен вот - например, ролки за машините, протоколи и други. Самите машини обаче не се доставят до секциите, а някои от тях вече са запечатани.

След решението на ЦИК снощи до почти полунощ, заседава и Общинската избирателна комисия, като в решението си пишат, че „волята на ЦИК е неразбираема, а решението им има безпрецедентни съществени пороци”.

Протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласува само с хартиени бюлетини

„Решението на ЦИК е грубо погазване на правилата, които са установени до момента в закона. Единствената предпоставка по закон за премахване на машинното гласуване е, ако има несъответствие на устройствата за машинно гласуване с принципите в Избирателния кодекс, а за такова не се съобщава на сайта на ЦИК”.

„При нашето решение е възможно, ако решението на ЦИК не е окончателно, да се направи много по-бърза организация за предаване евентуално само на машините. Тъй като в Столична община се раздават в 1640 секционни избирателни комисии. Общинската избирателна комисия се състои от 39 членове. Това са 24 района с 1640 секции. Ние сме в обективна невъзможност това да стане в рамките на няколко часа”, заяви Полина Витанова, председател на ОИК-София.

След всички тези аргументи става ясно и решението - за момента днес в София се раздават всички изборни книжа и материали, включително и тези за провеждане на машинен вот, а машините остават складовете.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК