Засегнатите страни са Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала, реколтата е унищожена

Тропическата буря "Пилар" удари тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка, предизвиквайки проливни дъждове, които унищожиха реколтата и разселиха стотици хора. Броят на жертвите нарасна до четири - три - в Салвадор и една - в съседен Хондурас.

В двете страни, както и в Гватемала стотици хора от високорискови зони бяха евакуирани и отведени във временни убежища. "Пилар" беше на около 260 км от бреговете на Ел Салвадор в сряда, предизвиквайки буреносни ветрове, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC).

„Центърът на "Пилар" ще продължи да се отдалечава от бреговете на Централна Америка и в следващите дни се прогнозира „постепенно отслабване“. Въпреки това обилните валежи и внезапните наводнения са все още заплаха за определени области", предупреждават от центъра.

Салвадорският министър на околната среда Фернандо Лопес каза, че страната поддържа високо ниво на тревога. „Не можем да свалим гарда си... Има много насъбрала се вода, може да има наводнения на реки и свлачища“, коментира министърът.

Асоциацията на дребните фермери в страната каза, че много култури са били наводнени, но размерът на щетите все още не е точно определен.

Хондурас също издаде предупреждение за крайбрежните райони, докато в Гватемала службите за спешна помощ се подготвят за възможни внезапни наводнения.

Източник: БГНЕС