Подводницата е на САЩ

Израелските въоръжени сили приветстваха разполагането на американска ядрена подводница в региона, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че този ход, за който бе съобщено вчера, е възприеман като опит на Вашингтон да предотврати разпространението на войната в ивицата Газа на други фронтове.

"Винаги е добра новина да видим, че американците придвижват насам още средства", заяви пред журналисти говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) подполковник Ричард Хехт. "Виждаме това като възпиращ, стабилизиращ аспект в региона", добави той.

Дипломатически опити за обявяване на хуманитарна пауза в Ивицата Газа

Американска ядрена подводница от клас "Охайо" (Ohio-class) е пристигнала в региона вчера, съобщи в профила си в социалната мрежа Х Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за Близкия Изток. То не предостави повече информация коя е подводницата, какво е нейното точно местоположение и какви оръжия има на борда й.

Клас "Охайо" представляват вид американски ядрени подводници, които са дълги 170 метра и може да бъдат въоръжени и с десетки конвенционални крилати ракети "Томахоук" (Tomahawk), отбелязва ДПА.

Иран: САЩ ще бъдат ударени тежко, ако огънят в Ивицата Газа не бъде прекратен

Непосредствено след терористичното нападение, което бойци на палестинското движение "Хамас" извършиха в Израел на 7 октомври, Съединените щати изпратиха в източната част на Средиземно море военни кораби, включително два самолетоносача. Някои наблюдатели видяха в предприетите мерки възпиращ фактор, за да не бъде позволено на други държави или групировки да се включат във войната между Израел и "Хамас".

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА, Симеон Томов