Той коментира още, че е трябвало да се върне ДДС ставката за туризма

В Бюджет 2024 хубавото е, че Асен Василев се отказа от промени в данъчната сфера, например - промените с т. нар. обезценки. Приравняването на обезценките в реалния и финансовия сектор водеше до огромен проблем за банките. Някой му каза, че е било изгодно това да се случи 2022 г., когато имаше положителна разлика. Но 2023 г., ако го направи, ще трябва да връща пари. Всъщност хубаво е, че "светна лампичка" и не внесоха това предложение, което беше направено в НС. Това заяви финансистът Любимир Дацов в предаването "Пресечна точка". 

Георг Георгиев: Да не отхвърлим вота на недоверие означава да не подкрепим собствената си политика по отбраната

"Още по-добре ще бъде, ако се откаже от поне няколко неща. Най-същественото, според мен е тези 15% допълнителен данък печалба върху големите фирми. Това не е в интереса на българската данъчна система и в интерес на фирмите, които са дошли в България точно заради данъчната конкуренция. Ние нямаме много неща, в които да сме по-добри от другите, и влошаването на тези конкурентни предимства не е в полза на никой", добави той. 

Дацов коментира още, че е трябвало да се върне ДДС ставката за туризма. "Но те се отказаха и не го направиха. То е внесено в парламента за одобрение, какво ще се случи там не се знае. Данъците са модел, когато бягаш от модела, после се чудиш какво си направил", посочи финансистът. 

"Рязането на разходи и въпроса за дефицити е въпрос на политика. Това са политически решения спрямо програмата за управление, която имат. Ние сега може само да отбележим, че тази програма за управление не е програма за управление, защото вътре няма нищо управленско, няма нито една структурна реформа или нещо, което съществено да е заложено", бе категоричен Дацов.

Според него в Бюджет 2024 липсват реформи. "Това е първият бюджет, който се приема след управлението на това правителство и се очакваше в него да се видят хоризонтите напред. Няма нищо. Никой не може да ви каже нито една реформа отвътре, която ще бъде финансирана, която е заложена за изпълнение. Всичко опира до едни пари и как да бъдат похарчени. Това не е бюджетна политика". 

Шалапатова: По-важно е да има по-високa покупателна способност за пенсионерите, отколкото коледни добавки

Целия разговор чуйте във видеото.