Йотова заяви, че общият интерес е българските университети да бъдат конкурентни в европейското и световното образователно пространство

Не позволявайте да ви облекат в униформа! Въпреки всички трудности останете свободни и независими. Не се поддавайте на влиянието на политическата конюнктура, защото вие сте по-дълголетни от нея и историята вас ще помни с това, което правите за бъдещето на България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на тържественото заседание на Съвета на ректорите на висшите училища в България по повод 30-годишнината от създаването му.

„За своите 30 години Съветът на ректорите извоюва своя авторитет на институция, която създава и отстоява позиции, задава посоки на развитие във висшето образование в България – толкова важна сфера за обществото и държава. Съветът на ректорите се превърна във важния партньор при формирането на националните политики, но и в конструктивния критик на държавните институции. Съветът на ректорите е институцията, която предлага реформи, но и се противопоставя на всяка необмислена промяна, защото добре преценява последствията“, подчерта в приветствието си Йотова.

Йотова: Има много дълбока пропаст вътре в некоалицията

„Съветът на ректорите въплъщава в най-висока степен идеята за автономия на висшите училища. За мен вашата най-голяма мисия е да пазите солидарността помежду си. Мисията на съвета е да се издига над неизбежните групови интереси и да гледа цялото, да бъде изразител преди всичко на общия за цялата система на висшето образование интерес, който е и интересът на нашите деца, на младите хора, които утре ще строят България“, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че общият интерес е българските университети да бъдат конкурентни в европейското и световното образователно пространство, а не да се стремят да бъдат конкуренция едни на други, да се създават нови, иновативни форми и условия, които да привличат и задържат българските и чуждестранните студенти и да насърчават младите учени да се обучават и развиват в България.

Вицепрезидентът: Езикът на омразата на РСМ към България е европейски въпрос

Илияна Йотова заяви, че българските университети са атрактивни за чуждестранните студенти от български произход. „Имаме още работа в тази посока, особено във връзка с рекламните кампании“, посочи тя и припомни поредицата срещи, които проведе със студенти с български произход в български висши училища. Вицепрезидентът сподели впечатления от срещите си неотдавна с българската общност в Албания и Молдова. „Българите там знаят високото качество на висшето образование в България, учат тук и после се завръщат в родните си места, някои от тях и като учители по български език“, каза Йотова. „Имаме и добра новина за Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Последователните ни усилия години наред се увенчаха с успех и след моето посещение в Деня на народните будители в Тараклия стана ясно, че съвсем скоро ще бъде сключено споразумението за превръщането на университета във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова благодари на Съвета на ректорите за доброто сътрудничество с президентската институция.